torstai 23. joulukuuta 2010

RUISLEIPÄ

HAPAN RUISLEIPÄ 36 kpl + juuripallot
Käsin koskematta.
8 l kattila
Juuribakteeri (piimä/hapankaali/taikinajuuri/apteekista maitohappobakteerisekoitus/suolakurkku/hapanleipä), lumipallon kokoinen.
3 litraa karkeita luomuruisjauhoja
2 litraa aika lämmintä vettä
Sekoitetaan huolella
Ei suolaa, ei hiivaa
Seisotetaan puuroa vuorokausi.
Nostetaan isoilla lusikoilla puurokökköjä 12 kpl pellille. Muotoilaan lusikalla pyöreäksi ja sileäksi. Ripotellaan ruisjauhoja päälle. Painellaan litteäksi. Koko pelti on täynnä, lähes toisissaan kiinni. Pistellään haarukalla
Paistetaan 225C 25-35 min tai sopivasti.
Leikataan pienellä veitsellä reunat auki.
Pakastetaan tai jääkaapin vihanneslokeroon.
Avataan kokonaan.
Paistetaan leiväpaahtimessa tarvittaessa.
Kuivunut elvytetään veteen kastamalla ja leivänpaahtimessa kuumentamalla.

1 kommentti:

  1. Juuripuuron happamuuden voi tietysti jokainen itse valita. Hapankaalin yhteydessä kokeilin pH 1-10 reagenssipaperia. Kun arvo on n 4, hapankaalin voi laittaa kylmään. Ruisleivän happamuudeksi sopinee joku 2,5 - 3?
    Blogissa esitetty prosessi toimii. Suolalla on kyllä sama merkitys kuin hapankaalin teossa, se on happanemisprosessia vauhdittava tekijä, katalyytti?

    VastaaPoista