tiistai 16. maaliskuuta 2010

Ihmisen pennun löhtökohdat

Tiedoksi: Kirjoitukseni julkaistu 14.3.10 Aamulehden mielipideosastossa.
Ilkka Härkönen

Synnytyksen herkkyys unohtuu.
Gynekologi Maija Kajan AL 6.3. kirjoittaman alakerran ja AO:n 10.3. kirjoitusten johdosta.
Valinnan vapaus mahdollistaa kuluttajan vallan ja johtaa kilpailuun. Synnytystilanteiden äärimmäinen herkkyys ja ainutlaatuisuus unohtuu päättäjiltä tai he eivät ymmärrä sitä.
Käsittämätöntä on ihmisten suhtautuminen vastasyntyneisiin. Kuvitellaan, että vauvoilla on järkeä, cognitiivista toimintaa, jolla vauva "ymmärtää" tapahtumat.. Vauvat ovat pelkästään täynnä tunteita jo sikiöaikana. Odottavan äidin tunteet välittyvät sikiöön. Ihmisen hyvin- tai pahoinvoinnin perusta lasketaan jo silloin.
Syntymätapahtuma on aina traumaattinen kuten Stanislav Grof on osoittanut. Siksi synnytyksessä tulisi kiinnittää pääasiallinen huomio päähenkilön eikä synnyttäjän tai isän vointiin. Kun synnytys viedään lempeästi läpi on sen traumatisoiva vaikutus lapseen lievempi. Siksi äidin auttaminen on tärkeätä.
Syntymän jälkeen on vauva yhtä avuton turvallisuutta, hoivaa ja rakkautta tarvitseva kuin muidenkin apinoiden pennut, joista ei ilman emonsa hoivaa ja sylissä kantamista tule onnistuneita yksilöitä. Siksi äidin suhde vauvaan on äärimmäisen tärkeä.
Ihminen on ainoa kädellinen, joka nukuttaa pentuaan eri pesässä ja jopa eri huoneessa.
Kun meidät kaikki on lapsuudessamme täten vammautettu, olemme tunneköyhiä ja kykenemättömiä samaistumaan sikiöön ja vauvaan ja seuraamaan kiellettyjä vaistojamme. Onneksi on päästy eroon Ylpön täysin luonnottomasta 4 tunnin välein imettämisestä ja pikkulapsen huudattamisesta..
Ihmiskunnan ja jälkikasvumme elämän pehmentämiseksi on ainoa keino opetella tietoisesti samaistumaan sikiöön ja vauvaan sekä oppia luonnonkansoilta ja eläimiltä pentujen hoitoa. Aktiivinen samaistuminen tarkoittaa sitä että silmät suljettuina kuvittelet olevasi lapsesi ja koet miltä hänestä tuntuu sekä toimit vauvan parhaaksi. Synnyttävillä naisilla on sisäsyntyinen emon tieto siitä, kuinka vauvaa tulee hoitaa. Tätä tietoa ei päättäjät saa peukaloida eikä vähätellä.
Virallisen terveyden hoidon kannattaa varmasti panostaa näiden edellytysten luomiseen. Se tulee säästyneinä kustannuksina monin verroin myöhemmin takaisin. Väestön psyykkinen terveys paranee ja väkivaltaisuus laskee. Turvallisuus, onnellisuus ja luovuus paranevat,josta seuraa myös talouden edistyminen.
Ilkka Härkönen
psykiatrian erik.lääk

Päivää.

Viimeinkin sain tämän Muutoksen Blogin avattua. Pyrin kirjoittamaan rottien kieltä.
Tässä on lehdissä julkaistuja ja julkaisemattomia juttuja, omia juttujani.