lauantai 29. toukokuuta 2010

ALKOHOLI JA HENKINEN KEHITTYMINEN

Lapsi kehittyy villi-ihmisestä heimo-ihmiseksi, heimoihmisestä murroikäiseksi ramboksi ja aloittaa alkoholin käytön. Kehitys hidastuu. Alkoholin käyttö lisääntyy. 20-vuotiaana pitäisi olla byrokraattivaiheessa ja siitä edelleen juppivaiheen kautta ihmisiä kunnioittavaksi pehmoksi, jollei peräti vaihtoehtojen etsijäksi ja mielipidejohtajaksi.
Kuinkas käykään? Alkoholin käyttö on kertaviikkoista ja kohta päivittäistä kaljottelua. Henkinen kehitys pysähtyy armotta rambovaiheeseen. Kaljapäissään ei ole kykyjä ajatella elämää ja itseään, jotta etenisi ihmisenä. Elimistö rappeutuu, aivot alkavat sulaa. Aivojen sulaminen kiihtyy alkoholin käytön jatkuessa 45-vuotiaasta.
Ehkä noin 45-ikävuoden vaiheilla tilanne kriisiytyy terveydellisistä tai henkisistä syistä. Kriisin myötä tulee iso muutos. On joko lopetettava alkoholistina alkoholin käyttö kokonaan tai jatkettava sitä kriisistä toiseen kuolemaan johtavan rappeutumisen edistyessä.
Jos käy niin onnellisesti, että alkoholin käyttö loppuu on asianomaisella taas mahdollisuus kasvaa ja kehittyä ihmisenä. Aivoissamma riittää kapasiteettia, vaikka osa olisikin surkastunut ja kun niitä käytetään kasvaa kantasoluista uusia hermosoluja ja vanhojen solujen välille kasvaa uusia piuhoja. Tilanne ei siis ole lopullinen jos liuottimien käyttö on lopetettu.