POLIITTISEN PÄÄTÖKSENTEON ANALYYSI
Poliittinen päätöksenteko sisältää erilaisia perusteita. Se mitä ne pitävät sisällään tai mistä ne koostuvat, on usein vaikeata käsittää. Päätöksenteon pitäisi perustua tosiasioihin (= Faktoihin), joita kuitenkin on erilaisia. Päätöksenteon perusteiden voidaan katsoa muodostuvan seuraavasti:
1. Faktat (F) + PantatutFaktat (Fp) + MielikuvitusFaktat (Fm)
==> tulos: PoliittinenPäätös (Pp)
==> tulos: PoliittinenTulos (Tp), joka toimii tai ei toimi.
2. F + Fp + Fm + KätketytFaktat (Fk), jotka saadaan selville tutkimalla
==> tulos: PoliittinenPäätös (Pp)
==> tulos: PoliittinenTulos (Tp), joka toimii tai ei toimi.
3. Kun KätketytFaktat (Fk) tutkitaan -johtaa se ==> Faktoihin
...ja kun Fp paljastetaan niin Fm häviää !!
4. Facta ==> Faktapäätös (Pf) -joka johtaa ==> Faktatulokseen (Tf), joka toimii optimaalisesti, mahdollisimman hyvin.
Kysymykset:
1. Miten tutkitaan, että KätkettyFakta saadaan totuudenmukaisesti tutkittua Faktaksi?
2. Kuinka paljastetaan PantatutFaktat, joita osa päättäjistä panttaa toisilta päättäjiltä vallan vuoksi.
3. Kun poliittiset päättäjät ovat tekemässä PoliittisenPäätöksen: Faktojen, PantattujenFaktojen ja Mielikuvitusfaktojen perusteella, he sitoutuvat poliittiseen ryhmäkuriin.
Kuinka paljon tulee tutkia KätkettyjaFaktoja ja paljastaa PantattujaFaktoja, jotta poliitikot uskovat Faktat ja ryhmittäin kävisivät uudet keskustelut ja tekevät ehkä päinvastaisen FaktaPäätöksen? Esiintuodut Faktat johtavat Faktatulokseen, joka toimii optimaalisesti.
Kun tarkastelee poliitikkojen päätöksen tekoa, näyttää suurimpana vaikuttajana ennenkaikkea olevan MielikuvitusFaktat. MielikuvitusFaktat ovat peräisin asianomaisen lapsuuden uskomuksista. Tutkimustuloksilla tai uusilla esiintuoduilla faktoilla ei näytä olevan vaikutusta niihin ja päätöksentekoon. Kun on tehty pitävä etukäteispäätös, sitä ei sitten enää voida muuttaa ovat Faktat millaisia tahansa.
Tällaisia päätöksiä on Lokka, ydinvoimalat, TAVASE, poliittiset nimitykset, energiansäästölamput, maalämmön suositus, hiilidioksidipäätökset, ruoan lisäaineiden käytön hyväksyntä jne. Esimerkkejä löytyy loputtomiin.
Tällaista on demokraattinen yhteisten asioiden hoito. Luottamuksen rationaaliseen päätöksentekoon olen menettänyt jo kauan sitten.
maanantai 19. huhtikuuta 2010
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)