sunnuntai 13. helmikuuta 2011

MASENNUKSEN ITSEHOITO

MASENNUKSEN HOIDOSSA ON OLEELLISTA, ETTÄ HOIDAT AIVOJASI PARHAALLA MAHDOLLISELLA TAVALLA.
Masennuksen ja aivojen itsehoito
Näitä ohjeita kannattaa noudattaa ennen lääkärin antamaa hoitoa ja lääkärin antaman hoidon tukihoitona.
Mikäli mieleesi nousee tai tiedostat oireittesi syyksi jonkin psyykkisen trauman hakeudu EMDR-terapiaan (googlaa EMDR-terapeutit) tai hypnoterapiaan (googlaa Tieteellinen hypnoosi ry terapeutit)
Mikäli masennus on erittäin vakavaa eikä korjaannu taikka psykoottista, on lääkityshoito aloitettava lääkärin valvonnassa välittömästi.
Mikäli lääkitys ei auta kannattaa ehdottomasti hakeutua narkoosissa annettavaan sähköshokkihoitoon. Se on nykyään turvallinen myös ikääntyneille Sillä on saatu suorastaan hämmästyttäviä tuloksia.

RAVINTO:
B1- ja B6-vitamiinia B12-vitamiini, Foolihappo, lesitiini
Aivorasvat, omega 3, kalaöljy, possun aivo, voi.
Kiinteiden rasvojen vastapainona pellavaöljy = omega 3, rypsiöljy = omega 3 ja omega 6.
Serotoniinin esiasteena tryptofan-aminohappoa tai sinihomejuustoa/juustoja.
D3-vitamiinia (parantaa mielialaa ja luustoa) auringosta (UVB), kalaöljystä tai tablettina (D2 ei ole merkityksellinen). Vanha suositus 5 yg, uusi suositus 10-20 mikrog.Käytetään myös 100 yg:n annoksia, jolla veren D3-viamiinipitoisuus nousee riittävästi. Myrkyllinen annos on 1000 yg. USA:ssa syövät 250yg.
Kaikenlaiset liuottimet ja vieraat aineet pahentavat tilannetta. Alkoholi tuhoaa tryptofania, silloin ei synny serotoniinia eikä melatoniinia. Alkoholi ja tinneri ovat rasvaliuottimia ja aivojen kuivapainosta 80 % on rasvaa. Täten aivot sananmukaisesti sulavat ja surkastuvat. Seurauksena on masennus, unettomuus, muistamattomuus, tyhmentyminen, dementia. Älä siis käytä alkoholia.

PÄIVÄJÄRJESTYS
Ehdottomasti vältä liikaa nukkumista, vaikka sänky vetää puolensa. Nuku säännöllisesti 7,5 tuntia ja joskus 9 tuntia. Käytä herätyskelloa.
Käytä nukahtamisen apuna rentouttavia äänitteitä Googlaa: äänitteitä elämään tai joogaa, kuuntele barokkimusiikin largo-osia ei rokkia. Pääasia että pudotat (googlaa)taistelupakoreaktiosi tason normaaliksi. Tällöin saat unen ja ahdistuksesi laskee.
Unen saamiseksi voit makuullasi silmät suljettuina heiluttaa harvakseltaan silmiäsi edestakaisin. Yli 10 minuuttia et kykene sitä tekemään nukahtamatta tekemään.
Vältä passiivisia harrasteita, jossa vain seuraat ympäristöä. Sen sijaan lue kirjoja, piirrä, askartele, tee käsilläsi, käy netissä (googlaa aivojen hoito ym), FB:ssä, kulje luonnossa, keskity kokemaan ja ajattelemaan hyvin pieniä asioita - ilahduttavia asioita, kauniita asioita.

LIIKUNTA
3 h/vk = 1 h 3 x viikossa hikeen. 3:n viikon kuluttua endorfiinit nousevat, mieliala nousee, aktiivisuustaso nousee. Hyvinvointi lisääntyy. Kuinka paljon urheilijoilla on masennusta. Jos liikut kerran päivässä tunnin rivakasti nousevat endorfiinit aikaisemmin.

VALO
Kirkasvalohoito 3500 Luxia (Kirkkaassa auringossa on 20 000 Luxia) ½-2 h/ aamu estää serotoniinin muuttumisen melatoniiniksi (=unihormoni) eli nostaa mielialaa ja aktiivisuutta.
Ultravioletti BV (=kasvivalo) lisää D3 vitamiinia muuttaen ihossa olevan rasvan=kolesterolin vitamiiniksi. (Siksi eläimet nuolevat karvoista itseensä vitamiinia).
Uusi hoito on (googlaa)kirkasvalohoito korvakäytävään.

ITSENI ARVOSTUKSEN JULISTUS joko lukemalla tai äänitteenä
Ilkka Härkönen© mukaellut ja lisännyt Virginia Satir (suom. P.Kukkonen) kirjasta People making ja David Viscot: Opi elämään rohkeasti pohjalta:
Lue tätä paljon ja aina uudestaan monta, vähintään 3 kertaa päivässä 3 kuukautta. Tämä on lääkekuuri. Ota 3 kopiota: 1 vessaan, 1 jääkaapin oveen, 1 yöpöydälle. Opi se ulkoa. Sisäistä se. Kirjoita siitä oma versiosi, jota pidät mukanasi.
Tulet hämmästymään 3 kk kuluttua...
Minä olen minä
Missään koko maailmassa ei ole ketään muuta, joka olisi tarkalleen minun kaltaiseni.
On olemassa ihmisiä, jotka ovat osittain kaltaisiani, mutta kukaan ei ole tarkalleen kuten minä. Sen tähden kaikki mikä tulee minusta on alkuperäistä minua, koska minä yksin valitsen sen.
Tunnustan omakseni kaiken minusta - kehoni sisältäen kaiken mitä se tekee; mieleni sisältäen kaikki sen ajatukset ja ideat; silmäni sisältäen kaikki kuvat mitä ne näkevät; tunteeni, mitä tahansa ne ovatkin - vihaa, iloa, turhautumista, rakkautta, pettymystä, kiihtymistä; suuni ja kaikki sanat, jotka tulevat siitä - kohteliaat, imelät tai karkeat, korrektit tai epäkorrektit; ääneni, lujan tai pehmeän; ja kaikki toimintoni olivatpa ne suunnattuna muihin ta itseeni.
Tunnustan omakseni mielikuvitukseni, uneni, toiveeni ja pelkoni.
Tunnustan omakseni kaikki voittoni ja menestykseni, kaikki epäonnistumiseni ja virheeni.
Menestykseni mahdollistui vain minun hyvien ominaisuuksieni ja taitavan toimintani seurauksena ja nuo ominaisuudet ja taidot ovat minussa edelleen olemassa ja voin milloin tahansa käyttää niitä.
Koska tunnustan omaksi kaiken itsestäni voin tulla hyvin läheisesti tutuksi itseni kanssa. Näin voin rakastaa itseäni ja olla ystävällisessä suhteessa minuuteni kaikkien osien kanssa. Voin siten tehdä mahdolliseksi itselleni toimia täysin omaksi parhaakseni.
Tiedän, että minussa on puolia, jotka hämmentävät minua ja toisia joista en mitään tiedä, mutta niin kauan kuin olen ystävällinen ja rakastava itseäni kohtaan voin rohkeasti ja toiveikkaasti etsiä ratkaisuja pulmiini ja tapoja millä saan enemmän tietoa itsestäni.
Miltä tahansa näytänkin tai kuulostan, mitä tahansa sanon ja teen ja mitä tahansa ajattelen ja tunnen tiettynä hetkenä ajassa, on minua. Se on alkuperäistä ja edustaa sitä mitä minä olen tuona ajanhetkenä.
Kun katson taaksepäin, miltä minä näytin ja kuulostin, mitä minä sanoin, kuinka minä ajattelin ja tunsin, jotkut saattavat osoittautua epäsopiviksi. Voin hylätä sen, mikä on epäsopivaa ja pitää sen, mikä osoittautuu sopivaksi ja etsiä jotakin uutta sen tilalle, mitä olen hylännyt.
Minä voin nähdä, kuulla, tuntea, ajatella, sanoa ja tehdä. Minulla on välineet ja työkalut elossa pysymiseen, toisten lähellä olemiseen, tuotteliaana ja järkevänä olemiseen ja selviytymiseen ihmisten ja asioiden maailmasta, mikä on itseni ulkopuolella.
Minä tunnustaudun itsekseni ja sen tähden minä voin itse johtaa itseäni.
Minä olen minä ja minä olen upea, ainutlaatuinen ja ok. Olen yhtä hyvä kuin kuka tahansa.
Siksi minulla on myös oikeuksia:
Minulla on oikeus unelmoida, riippumatta siitä kuinka typerältä tai aiheettomalta se näyttää toisista.
Minulla on oikeus torjua seurastani jokainen, joka loukkaa minua, joka ei toivo minun parastani tai puhuu minusta pahaa.
Minun ei tarvitse sietää kenenkään läsnäoloa, joka haluaa riidellä kanssani tai pilkata minua.
Minulla on oikeus elää omaa elämääni, luoda elämäntapa, jota pidän mukavana ja rakentaa elämä, joka on riskien arvoinen.
Minulla on oikeus omaan arvomaailmaani ja pitää arvokkaana sitä mitä pidän tärkeänä.
Minulla on oikeus olla persoona ja tulla kohdelluksi sellaisena.
Minulla on oikeus tehdä maailmastani niin hyvä, kuin osaan kuvitella.
Minulla on oikeus sanoa ei, koska minulla on oikeus suojella itseäni, koskemattomuuttani, tunteitani, omaisuuttani ja ajatuksiani.
Minun ei tarvitse antaa periksi kenellekään vastoin tahtoani.
Minä olen minä ja sinä olet sinä. Minä en ole täällä täyttääkseni odotuksesi ja sinä et ole täällä täyttääksesi minun odotukseni. Jos kohtaamme, hyvä on. Jos emme, sille ei voi mitään (Friz Pearls).
Jos kaksi ihmistä on samaa mieltä toinen on tarpeeton, erimielisyys on hedelmällistä, se luo uusia mahdollisuuksia.
Kaikki ihmiset, minä mukaan lukien, elävät projektioidensa virtuaalisessa mielikuvitusmaailmassa jo näkeminenkin on mielikuvitusta.
Minä jouduin elämäni alkuvuosina sisäistämään aikuisten mielivaltaisesti antamat sekä negatiiviset että positiiviset suggestiot, kokemukset ja viestit. Nämä minä sisäistin ja rakensin vielä toivekuvan, johon pyrkiä, sitä koskaan saavuttamatta.
Maailman koen aistieni kautta. Näkemisessä tapahtuu jotain aivoissani. Kuitenkin koen maailman itseni ulkopuolella.
Rakastuessani näin toisessa ominaisuuksia, joita ei myöhemmin enää ollut havaittavissa. vihamiehessäni näen ominaisuuksia, joita toset eivät näe.
En siis koskaan voi kohdata todellisuutta sellaisena kuin se on.
Kun itsetuntoni on maanraossa, muistan ja ajattelen toistuvasti: Minulla on sisäinen tunne ja aavistus siitä, että jos en olisi ollut kaikissa niissä kurjissa tilanteissa, joihin ilman omaa syyttäni olen vastoin tahtoani joutunut, olisin ihan ok. eli MINÄ siis todella OLEN hyvä, arvokas, ainutlaatuinen, ok-ihminen, minulla on lupa aidosti rakastaa itseäni. Siten voin rakastaa myös muita.
Siksi pidän aina mielessäni, että kaikkien ihmisten positiiviset ja negatiiviset mielipiteet minusta ovat heidän virtuaalisia projektioitaan, heidän mielikuvitustaan. En ota niitä vakavasti. Asetun niiden yläpuolelle. En ota vakavasti koirankaan haukkumista tai hännän heilutusta.
Olen jopa kiitollinen vihamiehilleni, jotka mahdollistavat henkisen kasvuni ihmisenä. Heidän avullaan näen asioita, joita en muutoin näkisi.
Nöyryys
Koska olen hyvä ja minulla on mielipiteeni ja tahtoni, voin olla nöyrä.
Nöyryys on ylpeyden vastakohta. Se on epäitsekkyyttä. Se on antautumista kuuntelemaan, kuuntelemista. Sillä ei ole mitään tekemistä alistumisen kanssa. Siinä on mukana tervettä vapaata omaa tahtoa. Auttajana olen nöyrä, mutta en ehdoitta.
Voin nöyrästi olla avuksi ja palvella muita. Se tuottaa minulle ja muille mielihyvää ja onnellisuutta.
Nöyryyden teeskentely(myös sisäinen) on nöyristelyä.
Koskaan en voi kenellekään sanoa olevani nöyrä. Silloin olisin ylpeä nöyryydestäni. Olenko nöyrä ajatellessani olevani nöyrä?

ASIOIDEN POLTTAMINEN NUOTIOSSA (symbolityöskentely)
1. Kirjoita vaikeat ja kipeät asiasi paperille ja heitä nuotioon palamaan.
2. Tee sama uudestaan mielikuvissasi. Tai heitä ajatuksiasi palamaan nuotioon tai heitä ne jokeen.
3. Kirjoita pitkä kuvaus tunteitasi myllertävistä asioista ja polta se juhlallisesti vaikka vanhassa kurkkupurkissa.
4. Mene puukon kanssa metsään, kerää erilaista palavaa materiaali pohtien omaa ominaisuuttasi, josta tahdot päästä eroon.
5. Rakenna aineksista tämän ominaisuutesi symboli; taideteos johon lataat hartaasti 1-4 h:n aikana itsestäsi koko iljetyksen
6. Sitten laita taideteoksesi kunnolliseen nuotioon ja poltat juhlallisesti sen ja tuon inhottavan ominaisuutesi.

PARANTAVA KIRJOITTAMINEN NELJÄNÄ PÄIVÄNÄ
(mukaellen lähdettä: Pennebaker, James W. (1997) Opening Up, The Healing Power of Expressing Emotions. The Guilford Press. New York)
James W. Pennebaker on tutkimusryhmineen käyttänyt kirjoittamista monien ryhmien kanssa. Näitä ovat olleet esimerkiksi opintonsa aloittaneet opiskelijat, työpaikkansa menettäneet työnhakijat, fyysistä sairautta sairastavat (esim. syöpä, astma) ja keskitysleirivangit. Tutkimuksissaan hän on toistuvasti osoittanut kirjoittamisen myönteisen vaikutuksen terveyteen. Esimerkiksi traumaattisesta kokemuksesta, ratkaisemattomasta ongelmasta tai muutostilanteesta elämässä kannattaa kirjoittaa ja sillä tavalla auttaa itseään. Kirjoittaminen tehdään neljänä peräkkäisenä aamuna heti herättyä kun mieli on auki. Kirjoittamispaikaksi on hyvä valita häiriötön tila, jossa viihtyy.
Kirjoita 20 minuuttia keskeytyksettä koko ajan. Pane esimerkiksi herätyskello hälyttämään 20 minuutin kuluttua kirjoittamisen aloittamisesta. Kirjoita itseäsi varten, ei jollekin toiselle luettavaksi. Jos sinulta loppuu sanottava, toista se mitä juuri olit kirjoittanut. Kirjoittaessasi älä ole huolissasi kieliopista, oikeinkirjoituksesta tai lauserakenteesta. Keskity vain kirjoittamiseen. Kirjoittamisen jälkeen olo voi tuntua surulliselta tai masentuneelta jonkin aikaa. Jos niin käy, se on täysin normaalia. Useimmilla olo paranee noin tunnissa.
Kirjoita seuraavien neljän päivän aikana koko elämäsi traumaattisimmasta kokemuksesta. Kirjoittaessasi vapauta ja tutki kaikista syvimmät tunteesi ja ajatuksesi. Voit kirjoittaa samasta kokemuksesta kaikkina neljänä päivänä tai eri kokemuksista kunakin päivänä. Traumaattisen kokemuksen lisäksi voit myös kirjoittaa suurista konflikteista tai ongelmista, joita olet kokenut tai koet juuri nyt. Mistä kirjoitatkin, on tärkeää, että sukellat syvimpiin tunteisiisi ja ajatuksiisi. Toivottavasti voit kirjoittaa myös merkittävistä kokemuksista ja konflikteista, joista et ole voinut juuri puhua muiden kanssa. Muista, että sinulla on neljä päivää aikaa kirjoittaa. Voit yhdistää henkilökohtaiset kokemuksesi muihin elämänalueisiisi. Miten kokemus liittyy lapsuuteesi, vanhempiisi, ihmisiin, joita rakastat tai kuka sinä haluat olla. Jälleen kerran, kirjoittaessasi, tutki syvimpiä tunteitasi ja ajatuksiasi.
Viikon kuluttua luet juttusi ja poltat sen juhlallisesti.
Toista prosessi puolen vuoden välein.


MIELIKUVATYÖSKENTELY
1. Ota mahdollisimman hyvä asento tuolissa, jota vastapäätä on toinen tuoli. Läheinen ystäväsi voi olla seuraamassa.
2. Hengitä syvään ja rentoudu.
3. Tee mielikuva, että edessäsi tuolissa on masennuksesi tai jonkin muun oireesi symboli. Se voi olla mikä tahansa ihmisistä taideteokseen.
4. Puhu tuolle symbolille avoimesti kaikki tunteesi joita tunnet sitä kohtaan ja muut asiat mitä haluat . Ole avoin ja tarvittaessa raivoissasikin, vihainen, katkera, mitä tahansa
5. Vaihda tuolia ja kuvittele olevasi tuo symboli. Samaistut siihen
6. Tuossa roolissa vastaat itsellesi äskeiseen puheeseen
7. Palaat omaksi itseksesi ja vastaat tuolle symbolille.
8. Näin jatkat puhumalla kummassakin roolissa.
9. Sitten teet mielikuvan nuotiosta tai joesta, joka on edessäsi.
10. Heität tuon symbolin tuleen tai jokeen.
11. Menet nukkumaan ja annat itsellesi suggestion, ohjeen työskennellä uniesi aikana tuota asiaa.
Äänitteitä elämään sivustolla on masennuksen hoitoäänite.
Katso myös http://www.aanitteitaelamaan.fi
OHJELMOI ITSESI TARKASTI. MERKITSE SUUNNITELMASI ALMANAKKAAN, KERRO LÄHEISELLESI JA PYYDÄ HÄNTÄ VAHTIMAAN, ETTÄ OHJELMA TULEE TOTEUTETTUA. SEURAA VOINTIASI ESIMERKIKSI (GOOGLAA) BECK:IN MASENNUSASTEIKOLLA.