lauantai 1. tammikuuta 2011

Kriisialueen empatian opetus

Maparyn arkistosta:
Kriisialueella empatian opettaminen
Motto: "Miltähän se mahtaa tuntua, kun...?"
Jokainen lapsi samaistuu leikeissään. Aikuisten tehtävänä on ohjata tuo synnynnäinen taito myötäelämiseksi, muutoin maailmasta tulee liian raaka elettäväksi. Jokainen voi palauttaa samaistumis-empatiakykynsä, jonka menetti lapsuutensa jälkeen.
Kaikki oliot haluavat olla onnellisia ja se on mahdollista vain empatian, myötäelämisen tuomassa ymmärryksessä ja rauhassa..
Sovella tätä kaaviota opetettavasi mukaan.
1. Pikaopetus: "Miltähän se mahtaa sellainen tuntua hänestä/siitä, kun...?" Pyydä vastaamaan..
2. Pidempi opetus:
Sano aikuiselle:
"Istu mukavasti, rentoudu, sulje silmäsi hengitä syvään 5 kertaa." (ja lapselle vain: "Sulje silmäsi")
Odota, anna aikaa, että hän ehtii rentoutumaan.
Sano; "Kun harjoittelet samaistumista, astu lähelle, astu sisälle, ole tuo kohde, astu toisen housuihin."
Sano sitten: "Hengitä syvään" (tauko) "Kuvittele olevasi joku ystävällinen sinua rakastava (lapsuutesi) ihminen." "Miltähän se hänestä mahtaa tuntua kun hän ajattelee elämääsi. Anna aikaa kokea tunteet.
Odota sano: "Ole tietoinen tunteestasi ollessasi hän."
Rentouta: "Hengitä syvään" ja sano sitten: "Kuvittele olevasi joku lemmikkieläin omasi tai toisen." "Miltähän sen elämä siitä mahtaa tuntua, kun kohdellaan siten kuin kohdellaan?"
Odota vastausta tai: "Ole tietoinen tunteestasi!"
Sano: "Hengitä syvään" (tauko) "Hengitä syvään." "Kuvittele olevasi joku tuttu lapsi." "Miltähän hänestä mahtaa tuntua, kun häntä kohdellaan siten kuin kohdellaan?"
Odota: "Ole tietoinen tunteestasi!".
Sano (varsinkin lapselle): "Hengitä syvään." "Kuvittele olevasi sankari/satuhahmo/nukke/eläin/ötökkä." "Miltähän siitä mahtaa tuntua?"
Sano: "Ole tietoinen tunteestasi!".
Sano sitten: "Hengitä syvään. Kuvittele olevasi joku ihminen, josta et pidä tai jonka kanssa sinulla on ristiriita." "Miltähän hänestä mahtaa tuntua/mitä hän tuntee sinua kohtaan."
Sano: "Ole tietoinen tunteestasi hänenä!".
Sano: "Hengitä syvään" (tauko) "Käy vuoropuhelu, jossa olet vuoroin hän ja vuoroin oma itsesi ja mielessäsi puhut tunteesi ja asiasi kummassakin roolissa kunnes tunnelataus  muuttuu."
Odota kunnes hän on käynyt keskustelunsa ja näyttää sen päättymisen muuttamalla asentoaan/huokaisemalla/rentoutumalla/ilmaisemalla sanoin.
Varaa kaksi tyhjää tuolia vastakkain ja sano sitten: "Hengitä syvään. Kuvittele olevasi vihollisesi, valitse heistä yksi." "Miltähän hänestä mahtaa tuntua/mitä hän tuntee sinua kohtaan."
Sano: "Ole tietoinen tunteestasi hänenä!".
Sano: "Hengitä syvään" (tauko) "Käy vuoropuhelu istuen vuorotellen tyhjillä tuoleilla. Olet vuoroin hän ja vuoroin oma itsesi ja mielessäsi tai ääneen puhut tunteesi ja asiasi kummassakin roolissa."
Sano sitten: "Hengitä syvään" (tauko) "Hengitä syvään. Kuvittele olevasi joku toinen vihollisesi, valitse heistä yksi" "Miltähän hänestä mahtaa tuntua/mitä hän tuntee sinua kohtaan."
Sano: "Ole tietoinen tunteestasi hänenä!".
Sano: "Käy vuoropuhelu istuen vuorotellen kahdella tyhjällä tuolilla. Olet vuoroin hän ja vuoroin oma itsesi ja mielessäsi tai ääneen puhut tunteesi ja asiasi kummassakin roolissa."
Sano: "Näin jatkat selvittäen välisi kaikkien vihollistesi kanssa."
Otat käsittelyyn vihollisen toisensa jälkeen.
Sen jälkeen kaikenlaisiin sekä negatiivisia että positiivisia tunteita herättäviin kohteisiin samaistumisen harjoittelua. Sano aina: "Hengitä syvään". Ota yksi kerrallaan (esim. kiusattu, pahoinpidelty, poika skeittilaudalla, potkittu, morsian sormusta valitsemassa, terroristi, vastasynnyttänyt äiti, ulkomaalainen, lapsisotilas, vasta valmistunut nuori, kivitettävä nainen, pieni tyttö hyppää narua, hyväksikäytetty lapsi, raiskattu, isäksi tullut mies, jonkun maan presidentti, vastasyntynyt, sotilas, puu, metsä, villieläin, mikä tahansa mitä näkee tai voi kuvitella). "Millaista se mahtaa olla?" Pidä riittävän pitkiä taukoja.
Sano sitten: "Hengitä syvään" (tauko) "Tee mielikuva ja katso itseäsi lapsuutesi tilanteessa (tauko), halaa tuota pientä ihmistä."
Pidä tauko ja sano sitten: "Sinulla on oikeus ja velvollisuus rakastaa itseäsi, jotta voit kunnolla elää."
Sano: "Venyttele itsesi hereille."
Kysy: "Miten onnistui?"
Toista harjoitukset uudestaan kunnes asianomainen osaa samaistua ja löytää tunteensa. Tunnetta voi vahvistaa syvään hengittämällä.
Rentouta ja sano: "Saat tämän paperin ja oman kokemuksesi pohjalta osaat opettaa samaistumisen taidon ja empatian kenelle tahansa eteen päin".

Nuorison samaistumisoopetus

Maparyn arkistosta:
Samaistumisen ja myötäelämisen perusopettaminen nuorisolle

Monista tämä 2-puoleisesti ja jaa/lähetä ainoastaan koulutuksen yhteydessä koulutetuille.
Motto: Miltähän se mahtaa tuntua, kun .. Jos ei mitään tehdä, ei mitään tapahdu.

Jokainen lapsi samaistuu leikeissään.
Aikuisten tehtävänä on ohjata tuo synnynnäinen taito myötäelämiseksi, muutoin maailmasta tulee liian raaka elettäväksi. Jokainen voi palauttaa samaistumis-empatiakykynsä, jonka menetti lapsuutensa jälkeen.
Sovella tätä kaaviota tilanteen mukaan.
1. Pikaopetus, sano: "Miltähän se mahtaa sellainen tuntua hänestä/siitä, kun...?" Hengitä syvään ja vastaa.
2. Pidempi opetus:
Sano aikuiselle: "Istu mukavasti, rentoudu, sulje silmäsi hengitä syvään 5 kertaa." (ja lapselle vain: "Sulje silmäsi")
Odota, anna aikaa, että hän ehtii rentoutumaan.
"Katso edessäsi kynttilää tai takkaa! Miltä mahtaa tuntua tulen katsominen?"
Tauko! - "Lehden kulma syttyy palamaan! Miltä mahtaa tuntua?"
Tauko! - "Verho syttyy kynttilästä palamaan! Miltä mahtaa tuntua?"
Tauko! - "Koko koti palaa! Miltä mahtaa tuntua ?"
Tauko! - "Joku läheisesi palaa mukana! Miltä mahtaa tuntua?"
Sano: "Kun harjoittelet samaistumista, astu lähelle, astu sisälle, ole tuo kohde, astu toisen housuihin."
Sano sitten: "Kuvittele olevasi joku ystävällinen sinua rakastava (lapsuutesi) ihminen." "Miltähän se hänestä mahtaa tuntua kun hän ajattelee elämääsi tai sitä mitä teet..?"
Odota, Anna aikaa kokea tunteet.
Rentouta: "Hengitä syvään"  ja sano : "Kuvittele olevasi joku lemmikkieläin omasi tai toisen." "Miltähän sen elämä siitä mahtaa tuntua, kun kohdellaan siten kuin kohdellaan?"
Odota, Anna aikaa kokea tunteet.
Sano: "Hengitä syvään." "Kuvittele olevasi joku lapsi." "Miltähän se hänestä mahtaa tuntua, kun häntä kohdellaan siten kuin kohdellaan?"
Odota, Anna aikaa kokea tunteet.
Sano (lapselle): "Hengitä syvään." "Kuvittele olevasi sankari/satuhahmo/nukke/eläin/ötökkä." "Miltähän siitä mahtaa tuntua?"
Odota, Anna aikaa kokea tunteet.
Sano: "Hengitä syvään. Kuvittele olevasi kotonasi oleva kasvi." "Miltähän sen hoito siitä mahtaa tuntua?"
Odota, Anna aikaa kokea tunteet.
Sano: "Hengitä syvään. Kuvittele olevasi joku ihminen, josta et pidä tai jonka kanssa sinulla on ristiriita tai joka kiusaa sinua tai sinä häntä." "Miltähän hänestä mahtaa tuntua/mitä hän tuntee sinua kohtaan?"
Odota, sano: "Ole tietoinen tunteestasi hänenä!"
Sano: "Käy vuoropuhelu, jossa olet vuoroin hän ja vuoroin oma itsesi ja mielessäsi puhut tunteesi ja asiasi kummassakin roolissa kunnes tunnelataus muuttuu."
Pidä pitkä tauko 2-5 minuuttia. Odota kunnes hän on käynyt keskustelunsa ja ehkä näyttää sen päättymisen muuttamalla asentoa /huokaisemalla /rentoutumalla /ilmaisemalla sanoin.
Sen jälkeen kaikenlaisiin sekä negatiivisia että positiivisia tunteita herättäviin kohteisiin samaistumisen harjoittelua yksi kerrallaan.
Rentouta: "Hengitä syvään", sano : "Kuvittele olevasi.." (valitse itse sopivia esim. kiusattu, pahoinpidelty, poika skeittilaudalla, potkittu, morsian sormusta valitsemassa, terroristi, vastasynnyttänyt äiti, ulkomaalainen, lapsisotilas, vasta valmistunut nuori, opettaja, kivitettävä nainen, pieni tyttö hyppää narua, hyväksikäytetty lapsi, isäksi tullut mies, terroristi, jonkun maan presidentti, vastasyntynyt, sotilas, puu, metsä, villieläin, liito-orava, perhonen, ötökkä, kivi, järvi, mikä tahansa mitä näkee tai voi kuvitella).
Tarkista jokaisen jälkeen: "Millaista se mahtaa olla, miltähän se mahtaa tuntua?" Pidä riittävän pitkiä taukoja.
Sano: "Hengitä syvään." (tauko) "Tee mielikuva ja katso itseäsi lapsuutesi tilanteessa (tauko), halaa tuota pientä ihmistä" "Sinulla on oikeus ja velvollisuus rakastaa itseäsi, jotta voit kunnolla elää."
Sano: "Kuvittele millaista on elämäsi 5 v. kuluttua?"
Sano: "Hengitä syvään." (tauko) "Toista itse tätä harjoitusta kotonasi niin monta kertaa, että samaistumis- ja empatiakykysi on elpynyt ja löydät erilaisia tunteita."
Sano: "Saat tämän paperin ja oman kokemuksesi pohjalta osaat opettaa samaistumisen taidon ja empatian kenelle tahansa eteenpäin".
Sano: "Venyttele itsesi hereille".
Kysy: "Miten onnistui?"
Toista harjoitukset uudestaan kunnes asianomainen osaa samaistua ja löytää tunteensa. Tunnetta voi vahvistaa syvään hengittämällä.

Lasten empatiakasvatus

Maparyn arkistosta:
LASTEN EMPATIAKASVATUSOHJE
Ohje myötäelämisen opettamiseksi lapselle,
Motto: "Miltähän se mahtaa tuntua, kun...?"  "Jos ei mitään tehdä, ei mitään tapa."
Nykyaikana lasten vanhemmat ovat niin kiireisiä ja omissa ympyröissään, että he eivät ehdi tai osaa kasvattaa lapsilleen tunne-elämää. Siksi isovanhemmat, tädit ja sedät ovat avainasemassa pienten lasten  tunnekasvatuksessa.
Voit olla ainoa ihminen, joka aidosti rakastaa lasta ja pelastaa hänen itsetuntonsa. Siksi puhu lapselle positiivisia asioita, tykkäämisestä (rakastamisesta) ja osoita se teoilla.
Oikaise lapsen huono käyttäytyminen sanomalla: "Tykkään sinusta, mutta en pidä siitä mitä teet." Täten et vaurioita hänen itsetuntoaan.
Jokainen lapsi samaistuu leikeissään. Aikuisten tehtävänä on ohjata tuo synnynnäinen taito myötäelämiseksi, muutoin maailmasta tulee liian raaka elettäväksi. Aikuinenkin voi palauttaa samaistumis-empatiakykynsä, jonka menetti lapsuutensa jälkeen. Sovella tätä kaaviota opetettavasi iän ja kykyjen mukaan.
1. Pikaopetus: "Miltähän se mahtaa sellainen tuntua hänestä/siitä, kun...?"
2. Pidempi koulutus (kouluta lasta toistuvasti ja vuosia pysyvien tulosten aikaan saamiseksi):
Selitä lapselle tunteiden merkitystä: "Tunteet ohjaavat viime kädessä kaikkea toimintaa", "Tunteet ohjaavat järkeviäkin valintojamme pahaan tai hyvään", "Se mitä teemme tuo joko kärsimystä tai onnellisuutta itsellemme ja/tai muille".
Sadut ovat lapsen tunnemaailman kehittymisen kannalta ehdottoman välttämättömiä
Kouluta lapselle empatiaa lukiessasi hänelle satua tai sarjakuvaa. Kysy ja keskustele aina välillä sadun edetessä miltähän tuosta mahtaa tuntua.
Ota esimerkkejä itsestäsi - lapsihan oppii myös mallista - totea: "Minusta ainakin tuntuisi siltä ja siltä, jos olisin tuo."
Kysy myös: "Miltähän sinusta tuntuisi, jos olisit tuo (satuhahmo)?" "Miltä tuntuisi olla hämähäkkimies tai Lumikki?"
Jos lapsi ei löydä tunnetilaa pyydä sulkemaan silmänsä ja sano: "Ole/kuvittele olevasi tuo satuhahmo. Miltähän siitä mahtaa tuntua?"
Television kohtuuton katsominen ja tietokonepelien kohtuuton pelaaminen liian varhain estää tunteiden kehittymisen. Tapahtumat ovat joko ulkopuolisia tai  niin nopeita että tunnereaktioita ei synny. Liian varhain ja paljon pelaavat eivät osaa enää leikkiä tavallisia lasten leikkejä, joissa tunteet ja niiden tiedostaminen kehittyy (Tarkista: 'Onko lapsen pää muuttumassa nelikulmaiseksi?')
Myös televisiota katsoessa tai tietokonepeliä pelatessa kysy häneltä: "Miltähän tuosta ihmisestä/hahmosta mahtaa tuntua?" Samaistuta tuohon hahmoon ja kysy uudestaan.
Kun lapsi repii kärpäseltä siipiä, tappaa muurahaisia, kiusaa sammakkoa tai muita eläimiä tai muuta vastaavaa, älä jää katsomaan sitä, vaikka se sinussa ei herättäisikään säälin tunteita. Kysy sen sijaan: "Miltähän siitä tuntuu, onkohan se onnellinen?" "Miltä sinusta tuntuisi jos jättiläinen repisi kätesi irti?"
Lemmikkieläimet ovat tunnekasvatuksen vuoksi lapselle erittäin tärkeitä samaistumiskohteita. Paitsi, että ne opettavat hellyyttä ja rakkautta ne kuollessaan opettavat lapselle surutyön tekemisen. Se taas aikuisena ehkäisee masennuksen menetyksen tapahtuessa.
"Kuvittele olevasi joku lemmikkieläin omasi tai toisen." "Miltähän sen elämä siitä mahtaa tuntua, kun kohdellaan siten kuin kohdellaan?"
"Kuvittele miltä lemmikin kuolema sinusta tuntuisi?"
"Hengitä syvään. Kuvittele olevasi kotonasi oleva kasvi."
"Miltähän sen hoito siitä mahtaa tuntua?"


Tunteiden laajentaminen eläimistä ihmisiin kohdistuvaksi:
"Kuvittele olevasi joku lapsi." "Miltähän se hänestä mahtaa tuntua, kun häntä kohdellaan siten kuin kohdellaan?"
"Kuvittele olevasi sankari/satuhahmo/nukke/eläin/ötökkä." "Miltähän siitä mahtaa tuntua?"
"Miltä tuntuisi olla jalkapallo-/jääkiekko-/formulaidoli?"
"Miltä tuntuisi olla prinsessa/joku lapsen ihailun kohde?"
Lasten väliset riitatilanteet selvität kysymällä: "Miltä toisesta tuntuu kun teet niin....?" "Jos olisit tuo toinen lapsi, miltä sinusta tuntuisi, itkettäisikö sinua?"
Selvittämisen jälkeen annetaan sovinnon kättä ja halataan.
Mikäli ristiriitatilanne ei selviä tällä etsi tai kehitä satu, joka sopii tuon ristiriidan symboliksi. Kerro se ja kysy miltähän siitä ja siitä satuhahmosta oikein tuntuu. Anna lapsen itse keksiä ratkaisu.
Voit ottaa myös esimerkin eläinmaailmasta kertoa ja antaa lapsen keksiä ratkaisu.
Ristiriitatilanteen ratkaisun keksiminen voidaan antaa myös lapselle/lapsille tehtäväksi. He ovat luovia ja oikeudenmukaisia.
On olemassa ihmisiä, joista lapsi ei pidä, joiden kanssa kuitenkin joutuu tekemisiin ja on tultava toimeen. Käsittele sitä seuraavasti varsinkin isompien lasten kohdalla:
 "Hengitä syvää. Kuvittele olevasi tuo inhoamasi ihminen" "Miltähän hänestä mahtaa tuntua/mitä hän tuntee sinua kohtaan."
Odota vastausta tai sano: "Ole tietoinen tunteestasi hänenä!".
Sano: "Kuvittele hänet eteesi ja käy vuoropuhelu, jossa olet vuoroin hän ja vuoroin oma itsesi ja mielessäsi puhut tunteesi ja asiasi kummassakin roolissa kunnes tunnelataus  muuttuu."
Pidä pitkä tauko 2-5 minuuttia. Odota kunnes hän on käynyt keskustelunsa ja näyttää sen päättymisen muuttamalla asentoaan/huokaisemalla/rentoutumalla/puhumalla.
Tämän jälkeen keskustelet aiheesta kunnes kielteiset tunnelataukset ovat purkaantuneet.
Isompien lasten kanssa (tarkista ja arvioi mikä kullekin ikäryhmänsä mukaisesti sopii) kokeile kaikenlaisiin sekä negatiivisia että positiivisia tunteita herättäviin kohteisiin samaistumisen harjoittelua yksi kerrallaan esim. kiusattu, pahoinpidelty, poika skeittilaudalla, potkittu, morsian sormusta valitsemassa, terroristi, vastasynnyttänyt äiti,
ulkomaalainen, lapsisotilas, vasta valmistunut nuori, kivitettävä nainen, pieni tyttö hyppää narua, hyväksikäytetty lapsi, raiskattu,  isäksi tullut mies, jonkun maan presidentti, vastasyntynyt, sotilas, puu, metsä, villieläin, liito-orava, perhonen, ötökkä, kivi, järvi, mikä tahansa mitä näkee tai voi kuvitella.
"Millaista se mahtaa olla?" Pidä riittävän pitkiä taukoja.
Opeta hänelle itsensä rakastamista ja sano sitten: "Tee mielikuva ja katso itseäsi aivan pienenä (tauko), halaa tuota pientä ihmistä." Pidä tauko. "Sinulla on oikeus ja velvollisuus rakastaa itseäsi, jotta voit kunnolla elää."
Toista harjoitukset uudestaan kunnes asianomainen osaa samaistua ja löytää tunteensa. Tunnetta voi vahvistaa syvään hengittämällä.

Samaistumisen ja myötäelämisen opettaminen aikuisille.

Maparyn arkistosta:
Motto: Miltähän se mahtaa tuntua, kun...? - Jos ei mitään tehdä, ei mitään tapahdu.

Jokainen lapsi samaistuu leikeissään.
Aikuisten tehtävänä on ohjata tuo synnynnäinen taito myötäelämiseksi, muutoin maailmasta tulee liian raaka elettäväksi. Jokainen voi palauttaa samaistumis-empatiakykynsä, jonka menetti lapsuutensa jälkeen.
Sovella tätä kaaviota tilanteen mukaan.
1. Pikaopetus, sano: "Miltähän se mahtaa sellainen tuntua hänestä/siitä, kun...?" Hengitä syvään ja vastaa.
2. Pidempi opetus:
Sano aikuiselle: "Istu mukavasti, rentoudu, sulje silmäsi hengitä syvään 5 kertaa." (ja lapselle vain: "Sulje silmäsi")
Odota, anna aikaa, että hän ehtii rentoutua.
Sano: "Katso edessäsi kynttilää! Miltä mahtaa tulen katsominen tuntua ?"
Tauko! - Sano: "Lehden kulma syttyy kynttilästä palamaan! Miltä mahtaa tuntua?"
Tauko! - Sano: "Verho syttyy kynttilästä palamaan! Miltä mahtaa tuntua?"
Tauko! - Sano: "Koko koti palaa! Miltä mahtaa tuntua ?"
Tauko! - Sano: "Joku läheisesi palaa mukana! Miltä se mahtaa tuntua?"
Sano: "Kun harjoittelet samaistumista, astu lähelle, astu sisälle, ole tuo kohde, astu toisen housuihin."
Sano sitten: "Hengitä syvään." (tauko) "Kuvittele olevasi joku ystävällinen sinua rakastava (lapsuutesi) ihminen." "Miltähän se hänestä mahtaa tuntua kun hän ajattelee elämääsi tai sitä mitä teet..?"(työtä, harrastusta, paheita, jne. Etukäteen voit keskustella mitä ao. puuhaa.) Anna aikaa kokea tunteet.
Odota, sano: "Ole tietoinen tunteestasi ollessasi hän."
Rentouta: "Hengitä syvään"  ja sano : "Kuvittele olevasi joku lemmikkieläin omasi tai toisen." "Miltähän sen elämä siitä mahtaa tuntua, kun kohdellaan siten kuin kohdellaan?"
Odota, sano: "Ole tietoinen tunteestasi!"
Sano: "Hengitä syvään." (tauko) "Kuvittele olevasi joku lapsi." "Miltähän se hänestä mahtaa tuntua, kun häntä kohdellaan siten kuin kohdellaan?" Odota vastausta tai sano: "Ole tietoinen tunteestasi!".
Sano (lapselle): "Hengitä syvään." "Kuvittele olevasi sankari/satuhahmo/nukke/eläin/ötökkä." "Miltähän siitä mahtaa tuntua?"
Odota, sano: "Ole tietoinen tunteestasi!".
Sano: "Hengitä syvään." (tauko) Kuvittele olevasi kotonasi oleva kasvi." "Miltähän sen hoito siitä mahtaa tuntua?"
Odota vastausta tai sano: "Ole tietoinen tunteestasi!"
Sano: "Hengitä syvään." (tauko) "Kuvittele olevasi joku ihminen, josta et pidä tai jonka kanssa sinulla on ristiriita tai joka kiusaa sinua tai sinä häntä." "Miltähän hänestä mahtaa tuntua ja mitä hän tuntee sinua kohtaan?"
Odota, sano: "Ole hänenä tietoinen tunteestasi!".
Sano: "Hengitä syvään." (tauko) "Käy vuoropuhelu, jossa olet vuoroin hän ja vuoroin oma itsesi ja mielessäsi puhut tunteesi ja asiasi kummassakin roolissa kunnes tunnelatauksesi muuttuu."
Pidä pitkä tauko 2-5 minuuttia. Odota kunnes hän on käynyt keskustelunsa ja näyttää sen päättymisen muuttamalla asentoa /huokaisemalla /rentoutumalla /ilmaisemalla sanoin.
Sen jälkeen kaikenlaisiin sekä negatiivisia että positiivisia tunteita herättäviin kohteisiin samaistumisen harjoittelua yksi kerrallaan. Rentouta: "Hengitä syvään." ja "Kuvittele olevasi:..." valitse itse sopivia esim. kiusattu, pahoinpidelty, poika skeittilaudalla, potkittu, morsian sormusta valitsemassa, terroristi, vastasynnyttänyt äiti, ulkomaalainen, lapsisotilas, vasta valmistunut nuori, kivitettävä nainen, pieni tyttö hyppää narua, hyväksikäytetty lapsi, raiskattu, juuri isäksi tullut mies, jonkun maan presidentti, vastasyntynyt, sotilas, puu, metsä, villieläin, liito-orava, perhonen, ötökkä, kivi, järvi, mikä tahansa mitä näkee tai voi kuvitella). "Millaista se mahtaa olla?" Pidä riittävän pitkiä taukoja.
Tarkista jokaisen jälkeen: "Millaista se mahtaa olla?" Pidä riittävän pitkiä taukoja.
Sano: "Hengitä syvään." (tauko) "Tee mielikuva ja katso itseäsi lapsuutesi tilanteessa (tauko), halaa tuota pientä ihmistä" "Sinulla on oikeus ja velvollisuus rakastaa itseäsi, jotta voit kunnolla elää."
Sano: "Hengitä syvään." (tauko) "Toista itse tätä harjoitusta kotonasi niin monta kertaa, että samaistumis- ja empatiakykysi on elpynyt ja löydät erilaisia tunteita."
Sano: "Saat tämän paperin ja oman kokemuksesi pohjalta osaat opettaa samaistumisen taidon ja empatian kenelle tahansa eteenpäin".
Sano: "Venyttele itsesi hereille".
Kysy: "Miten onnistui?"
Toista harjoitukset uudestaan kunnes asianomainen osaa samaistua ja löytää tunteensa. Tunnetta voi vahvistaa syvään hengittämällä.
Allekirjoituta sitten seuraava sitoumus:
Täten sitoudun edelleen mahdollisuuksieni mukaan kouluttamaan samaistumisen ja myötäelämisen taitoa ainakin 2:lle ihmiselle. Tarkoitusta varten otan tästä paperista jokaiselle 2-puolisen kopion ja sitoutan heidät edelleen kouluttamaan samaistumis-empatiaa.

HYÖNTEISTEN SUOJELU

60-luvulla tuli auton ikkuna täyteen ötököitä Helsinkiin ajaessa. Nykyisin joku harva. 40-luvulla oli kaikki paikat täynnä perhosia, nykyisin joskus.
Hyönteismassa on maailman eläinmassasta suurin.
Hyöteiset ovat edellytys kaikelle muulle elämälle.
Hyöteisten alapuolella on vielä pienempiä ötököitä.
Hyöteisistä vain joku on rauhoitettu. Kaikkia muita saa vapaasti tappaa.
Linnuista suurin osa ja nisäkkäistäkin isoimmat ovat rauhoitettuja, vaikka ne eivät ole elämän edellytyskään.
Tarvitaan ehdottomasti hyöteisten suojelulaki. Tarvitaan laki, jossa määritellään mitä hyönteismyrkkyjä saa käyttää ja missä tilanteissa.
GMO-viljelyssä on hyöteisiä tappavia lajikkeita, joihin on ympätty hyönteisiä tappava geeni bakteerista. USA:ssa 200 jokea on näistä saastunut, ilmeisesti hyöteiset tuhoutuneet.
Kysy kansanedustajaehdokkaaltasi onko hän valmis tekemään hyöteisiä suojelevan lain, joka edellytys elämän jatkumiselle tällä pallolla.
Jos hän ei ole valmis suojelemaan hyöteisiä, älä äänestä häntä.
Googlaa hyönteisten suojelu ja siihen liittyvät yhdistykset.