lauantai 1. tammikuuta 2011

HYÖNTEISTEN SUOJELU

60-luvulla tuli auton ikkuna täyteen ötököitä Helsinkiin ajaessa. Nykyisin joku harva. 40-luvulla oli kaikki paikat täynnä perhosia, nykyisin joskus.
Hyönteismassa on maailman eläinmassasta suurin.
Hyöteiset ovat edellytys kaikelle muulle elämälle.
Hyöteisten alapuolella on vielä pienempiä ötököitä.
Hyöteisistä vain joku on rauhoitettu. Kaikkia muita saa vapaasti tappaa.
Linnuista suurin osa ja nisäkkäistäkin isoimmat ovat rauhoitettuja, vaikka ne eivät ole elämän edellytyskään.
Tarvitaan ehdottomasti hyöteisten suojelulaki. Tarvitaan laki, jossa määritellään mitä hyönteismyrkkyjä saa käyttää ja missä tilanteissa.
GMO-viljelyssä on hyöteisiä tappavia lajikkeita, joihin on ympätty hyönteisiä tappava geeni bakteerista. USA:ssa 200 jokea on näistä saastunut, ilmeisesti hyöteiset tuhoutuneet.
Kysy kansanedustajaehdokkaaltasi onko hän valmis tekemään hyöteisiä suojelevan lain, joka edellytys elämän jatkumiselle tällä pallolla.
Jos hän ei ole valmis suojelemaan hyöteisiä, älä äänestä häntä.
Googlaa hyönteisten suojelu ja siihen liittyvät yhdistykset.

3 kommenttia:

 1. Olen hyönteisten suojelun kannalla aivan arkisista ja yksinkertaisista syistä (hunaja, pölyttyminen, luonnon jätehuolto yms.). Hämähäkkien suojelukin on tärkeä asia.

  VastaaPoista
 2. Tuossa saattaa olla humanistisen älykön musta piste. Ei osata ajatella tarpeeksi pieniä. Löydetään vikoja päättelyketjuista ja abstraktioista tai yhteiskuntastruktuurista. Ja ihan aiheesta!

  Mutta biologia ja elämän välttämättömät edellytykset on sivuutettu ikään kuin niitä ei olisi tai tarvittaisi. Nyt on viimeistään aika eri lailla ajattelevien ihmisten puhaltaa yhteen hiileen ainakin yhdessä perusasiassa: ihmiselämän edellytysten huomioonottamisessa. Tästä tulee arvokysymys ja myös psykologinen kysymys: meidän on siedettävä toisiamme paremmin kuin tähän asti. Näitä yhteisiä haasteita tulee muitakin, veikaan.Tuo on hyvä tuo sun pointti. Itseäni kiinnostaa paitsi hyönteiskysymys myös tämä: kuinka moni poliitikko ottaa hyönteiset vakavasti??

  VastaaPoista
 3. http://kaisaorvokki.blogspot.com/2011/01/mehilaiset.html

  VastaaPoista