lauantai 1. tammikuuta 2011

Kriisialueen empatian opetus

Maparyn arkistosta:
Kriisialueella empatian opettaminen
Motto: "Miltähän se mahtaa tuntua, kun...?"
Jokainen lapsi samaistuu leikeissään. Aikuisten tehtävänä on ohjata tuo synnynnäinen taito myötäelämiseksi, muutoin maailmasta tulee liian raaka elettäväksi. Jokainen voi palauttaa samaistumis-empatiakykynsä, jonka menetti lapsuutensa jälkeen.
Kaikki oliot haluavat olla onnellisia ja se on mahdollista vain empatian, myötäelämisen tuomassa ymmärryksessä ja rauhassa..
Sovella tätä kaaviota opetettavasi mukaan.
1. Pikaopetus: "Miltähän se mahtaa sellainen tuntua hänestä/siitä, kun...?" Pyydä vastaamaan..
2. Pidempi opetus:
Sano aikuiselle:
"Istu mukavasti, rentoudu, sulje silmäsi hengitä syvään 5 kertaa." (ja lapselle vain: "Sulje silmäsi")
Odota, anna aikaa, että hän ehtii rentoutumaan.
Sano; "Kun harjoittelet samaistumista, astu lähelle, astu sisälle, ole tuo kohde, astu toisen housuihin."
Sano sitten: "Hengitä syvään" (tauko) "Kuvittele olevasi joku ystävällinen sinua rakastava (lapsuutesi) ihminen." "Miltähän se hänestä mahtaa tuntua kun hän ajattelee elämääsi. Anna aikaa kokea tunteet.
Odota sano: "Ole tietoinen tunteestasi ollessasi hän."
Rentouta: "Hengitä syvään" ja sano sitten: "Kuvittele olevasi joku lemmikkieläin omasi tai toisen." "Miltähän sen elämä siitä mahtaa tuntua, kun kohdellaan siten kuin kohdellaan?"
Odota vastausta tai: "Ole tietoinen tunteestasi!"
Sano: "Hengitä syvään" (tauko) "Hengitä syvään." "Kuvittele olevasi joku tuttu lapsi." "Miltähän hänestä mahtaa tuntua, kun häntä kohdellaan siten kuin kohdellaan?"
Odota: "Ole tietoinen tunteestasi!".
Sano (varsinkin lapselle): "Hengitä syvään." "Kuvittele olevasi sankari/satuhahmo/nukke/eläin/ötökkä." "Miltähän siitä mahtaa tuntua?"
Sano: "Ole tietoinen tunteestasi!".
Sano sitten: "Hengitä syvään. Kuvittele olevasi joku ihminen, josta et pidä tai jonka kanssa sinulla on ristiriita." "Miltähän hänestä mahtaa tuntua/mitä hän tuntee sinua kohtaan."
Sano: "Ole tietoinen tunteestasi hänenä!".
Sano: "Hengitä syvään" (tauko) "Käy vuoropuhelu, jossa olet vuoroin hän ja vuoroin oma itsesi ja mielessäsi puhut tunteesi ja asiasi kummassakin roolissa kunnes tunnelataus  muuttuu."
Odota kunnes hän on käynyt keskustelunsa ja näyttää sen päättymisen muuttamalla asentoaan/huokaisemalla/rentoutumalla/ilmaisemalla sanoin.
Varaa kaksi tyhjää tuolia vastakkain ja sano sitten: "Hengitä syvään. Kuvittele olevasi vihollisesi, valitse heistä yksi." "Miltähän hänestä mahtaa tuntua/mitä hän tuntee sinua kohtaan."
Sano: "Ole tietoinen tunteestasi hänenä!".
Sano: "Hengitä syvään" (tauko) "Käy vuoropuhelu istuen vuorotellen tyhjillä tuoleilla. Olet vuoroin hän ja vuoroin oma itsesi ja mielessäsi tai ääneen puhut tunteesi ja asiasi kummassakin roolissa."
Sano sitten: "Hengitä syvään" (tauko) "Hengitä syvään. Kuvittele olevasi joku toinen vihollisesi, valitse heistä yksi" "Miltähän hänestä mahtaa tuntua/mitä hän tuntee sinua kohtaan."
Sano: "Ole tietoinen tunteestasi hänenä!".
Sano: "Käy vuoropuhelu istuen vuorotellen kahdella tyhjällä tuolilla. Olet vuoroin hän ja vuoroin oma itsesi ja mielessäsi tai ääneen puhut tunteesi ja asiasi kummassakin roolissa."
Sano: "Näin jatkat selvittäen välisi kaikkien vihollistesi kanssa."
Otat käsittelyyn vihollisen toisensa jälkeen.
Sen jälkeen kaikenlaisiin sekä negatiivisia että positiivisia tunteita herättäviin kohteisiin samaistumisen harjoittelua. Sano aina: "Hengitä syvään". Ota yksi kerrallaan (esim. kiusattu, pahoinpidelty, poika skeittilaudalla, potkittu, morsian sormusta valitsemassa, terroristi, vastasynnyttänyt äiti, ulkomaalainen, lapsisotilas, vasta valmistunut nuori, kivitettävä nainen, pieni tyttö hyppää narua, hyväksikäytetty lapsi, raiskattu, isäksi tullut mies, jonkun maan presidentti, vastasyntynyt, sotilas, puu, metsä, villieläin, mikä tahansa mitä näkee tai voi kuvitella). "Millaista se mahtaa olla?" Pidä riittävän pitkiä taukoja.
Sano sitten: "Hengitä syvään" (tauko) "Tee mielikuva ja katso itseäsi lapsuutesi tilanteessa (tauko), halaa tuota pientä ihmistä."
Pidä tauko ja sano sitten: "Sinulla on oikeus ja velvollisuus rakastaa itseäsi, jotta voit kunnolla elää."
Sano: "Venyttele itsesi hereille."
Kysy: "Miten onnistui?"
Toista harjoitukset uudestaan kunnes asianomainen osaa samaistua ja löytää tunteensa. Tunnetta voi vahvistaa syvään hengittämällä.
Rentouta ja sano: "Saat tämän paperin ja oman kokemuksesi pohjalta osaat opettaa samaistumisen taidon ja empatian kenelle tahansa eteen päin".

1 kommentti:

  1. Erittäin tärkeä blogi, jonka kautta hyvyyttä ja rakkautta voidaan herätellä tähän maailmaan. Kyse on läsnäolon voimasta, tämänhetkisyyden tuomasta tietoisuudesta.

    VastaaPoista