sunnuntai 30. elokuuta 2015

RIITATERAPIA

RIITATERAPIA
Istukaa pöydän ääressä vastakkain , kynä ja paperi muistiinpanoja varten. 'Erotuomarille' oma paikkkansa jos ilman sellaista ei pärjätä. Jos olette oikeita ihmisiä erotuomaria ei tarvita.
Sitten samaistutte toisiinne. Hengittäkää syvään ja vaihdatte roolinne toisiksenne. Vaihtakaa 1 vaatekappale, että muistatte kuka olette, mikä on roolinne.. Näissä rooleissa pysytte.
Toinen aloittaa kertoen millaista on olla tässä roolissa.
Sitten toinen jatkaa omasta kokemuksestaan toisen roolissa.
Kunpikin pysyy toisenaan.
Sitten jompikumpi ottaa ensimmäisen vaikean asian käsiteltäväksi toisen roolista ja näkökulmasta käsin. Puhuu suunsa puhtaaksi niinkuin toinen puhuisi, ei niinkuin itse. Toinen vastaa riitakumppanin roolissa.
Keskustelu jatkuu kunnes asia on käsitelty ja sovittu.
Kumpikin palaa omaan rooliinsa.
Molemmat etsivät minuutensa syvimmän olemuksen, tiedostaa sen.
Sen jälkeen kättelette/ halaatte kunnolla.
Keskustelu jatkuu vaikka bingosta.

KEHITYSTASO

KEHITYSTASO
Paviaani vai ihminen
Hra Evoluutio päätti kehittää pieniä hedelmiä syöviä apinoita.
Kehittyi hännättömiä apinoita, gorilla, simpanssi, orangi, kehittyi paviaani ja magotti. Kaikki selviä eläimiä.
Syntyi mutantti, jolla oli isot aivot ja kehittyi 'ihminen'.
Syntyi ihmisyys, ominaisuuksia, joita ei eläimillä ole, ajattelu, puhe, sosiaalisuus, samaistumiskykyä, rakkaus, empatia.
Katso apinoita eläintarhassa. Näyttävät toisilleen kulmahampaita saadakseen valtaa. Ihmisen ominaisuuksia ei ole.
Katso työyhteisöä. Ihmiset riitelevät, kiusaavat, tappelevat aivan samalla tavalla kuin apinat eläintarhassa. Näyttävät symbolisesti kulmahampaitaan riidoissaan, kiusatessaan, syrjiessään, haukkuessaan edessä tai takana.
Työpaikat ovat usein eläintarhoja ja ihmisen kehitys pysähtynyt paviaanin tasolle. Tappelukeinot ovat osittain kehittyneemmät. Nähty kuitenkin sivistyneiden lääkäreidenkin käyvän toistensa tukkaan kiinni, vaikka etiikka ja ihmisyys on korkeimmillaan. Nähty korkean tason johtajien törkeästi syrjivän kuolemaan asti toisiaan. Työpaikoilta savustetaan liian taitavat pois.
Tämän kaiken tiedostaminen antaa mahdollisuuden kehittää itseään eläimestä ihmiseksi. Mitä haluat.
Asutko sinä apinatalossa ja käyt töissä toisessa, joissa ihmiset arvokehityksessään ovat rambotasolla olevia paviaaneja.
Voitte päättää olla ihmisiä, käyttäytyä ihmisiksi.
Riitakumppanit riitelyn asemesta sopivat ihmisinä, että ratkaisevat ongelmat sivistyneesti esim seuraavien ohjeiden mukaisesti.