keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

asioiden symbolinen polttaminen

Asioiden polttaminen nuotiossa
1. Kirjoita vaikeat ja kipeät asiasi paperille ja heitä nuotioon palamaan.
2. Tee sama uudestaan mielikuvissasi. Tai heitä ajatuksiasi palamaan nuotioon tai heitä ne jokeen.
3. Kirjoita pitkä kuvaus tunteitasi myllertävistä asioista ja polta se juhlallisesti vaikka vanhassa kurkkupurkissa.
4. Mene puukon kanssa metsään, kerää erilaista palavaa materiaali pohtien omaa ominaisuuttasi, josta tahdot päästä eroon.
Rakenna aineksista tämän ominaisuutesi symboli; taideteos johon lataat hartaasti 1-4 h:n aikana itsestäsi koko iljetyksen ja sitten laita taideteos kunnolliseen nuotioon ilmiliekkeihin juhlallisesti ja poltat sen ja tuon ominaisuutesi.

Lisää aiheesta www.aanitteitaelamaan.fi

Lasten nujertaminen

Julkaistu 24.3.01 AL:ssa, Toimitus oli editoinut kieltä:
Kiitos kirjoituksestanne Hilkka Olkinuora!
On hienoa, että on joku, joka uskaltaa nostaa kaikki 5 kissaa samanaikaisesti pöydälle ja puhua rottien kielellä asiat niinkuin ne ovat.
Uskomatonta on aikuisten ihmisten, tämän apinalajin, empatian puute. Vaikka lähes kaikki tässä yhteiskunnassa ovat kärsineet lapsuudessaan empatian puutteesta, niin aikuiset ihmiset (apinat) eivät aikuisenakaan vaivaudu itse opettelemaan samaistumista ja empatiaa, vaan jatkavat lasten ja nuortensa nujertamista kaukaloiden reunalla - huutavat pää punaisina kentän reunalla jälkikasvulleen ja luulevat, ettei se vaikuta näiden pentujen tulevaisuuteen muuta kuin vahvistamalla heitä.
Samaistumisen taitoa on kuitenkin helppo opetella rentoutumalla ja kuvittelemalla olevansa tuo lapsensa tai muu samaistumisen kohde. Näin on mahdollista löytää lapsensa tunteet ja reagoida niihin aidosti ja oikein. Näin on mahdollista kasvattaa itsetuntoinen aktiivinen jälkipolvi.
Ilkka Härkönen
psykiatrian erik.lääk
www.aanitteitaelamaan.fi
http://muutoksenblogi.blogspot.com