lauantai 1. tammikuuta 2011

Nuorison samaistumisoopetus

Maparyn arkistosta:
Samaistumisen ja myötäelämisen perusopettaminen nuorisolle

Monista tämä 2-puoleisesti ja jaa/lähetä ainoastaan koulutuksen yhteydessä koulutetuille.
Motto: Miltähän se mahtaa tuntua, kun .. Jos ei mitään tehdä, ei mitään tapahdu.

Jokainen lapsi samaistuu leikeissään.
Aikuisten tehtävänä on ohjata tuo synnynnäinen taito myötäelämiseksi, muutoin maailmasta tulee liian raaka elettäväksi. Jokainen voi palauttaa samaistumis-empatiakykynsä, jonka menetti lapsuutensa jälkeen.
Sovella tätä kaaviota tilanteen mukaan.
1. Pikaopetus, sano: "Miltähän se mahtaa sellainen tuntua hänestä/siitä, kun...?" Hengitä syvään ja vastaa.
2. Pidempi opetus:
Sano aikuiselle: "Istu mukavasti, rentoudu, sulje silmäsi hengitä syvään 5 kertaa." (ja lapselle vain: "Sulje silmäsi")
Odota, anna aikaa, että hän ehtii rentoutumaan.
"Katso edessäsi kynttilää tai takkaa! Miltä mahtaa tuntua tulen katsominen?"
Tauko! - "Lehden kulma syttyy palamaan! Miltä mahtaa tuntua?"
Tauko! - "Verho syttyy kynttilästä palamaan! Miltä mahtaa tuntua?"
Tauko! - "Koko koti palaa! Miltä mahtaa tuntua ?"
Tauko! - "Joku läheisesi palaa mukana! Miltä mahtaa tuntua?"
Sano: "Kun harjoittelet samaistumista, astu lähelle, astu sisälle, ole tuo kohde, astu toisen housuihin."
Sano sitten: "Kuvittele olevasi joku ystävällinen sinua rakastava (lapsuutesi) ihminen." "Miltähän se hänestä mahtaa tuntua kun hän ajattelee elämääsi tai sitä mitä teet..?"
Odota, Anna aikaa kokea tunteet.
Rentouta: "Hengitä syvään"  ja sano : "Kuvittele olevasi joku lemmikkieläin omasi tai toisen." "Miltähän sen elämä siitä mahtaa tuntua, kun kohdellaan siten kuin kohdellaan?"
Odota, Anna aikaa kokea tunteet.
Sano: "Hengitä syvään." "Kuvittele olevasi joku lapsi." "Miltähän se hänestä mahtaa tuntua, kun häntä kohdellaan siten kuin kohdellaan?"
Odota, Anna aikaa kokea tunteet.
Sano (lapselle): "Hengitä syvään." "Kuvittele olevasi sankari/satuhahmo/nukke/eläin/ötökkä." "Miltähän siitä mahtaa tuntua?"
Odota, Anna aikaa kokea tunteet.
Sano: "Hengitä syvään. Kuvittele olevasi kotonasi oleva kasvi." "Miltähän sen hoito siitä mahtaa tuntua?"
Odota, Anna aikaa kokea tunteet.
Sano: "Hengitä syvään. Kuvittele olevasi joku ihminen, josta et pidä tai jonka kanssa sinulla on ristiriita tai joka kiusaa sinua tai sinä häntä." "Miltähän hänestä mahtaa tuntua/mitä hän tuntee sinua kohtaan?"
Odota, sano: "Ole tietoinen tunteestasi hänenä!"
Sano: "Käy vuoropuhelu, jossa olet vuoroin hän ja vuoroin oma itsesi ja mielessäsi puhut tunteesi ja asiasi kummassakin roolissa kunnes tunnelataus muuttuu."
Pidä pitkä tauko 2-5 minuuttia. Odota kunnes hän on käynyt keskustelunsa ja ehkä näyttää sen päättymisen muuttamalla asentoa /huokaisemalla /rentoutumalla /ilmaisemalla sanoin.
Sen jälkeen kaikenlaisiin sekä negatiivisia että positiivisia tunteita herättäviin kohteisiin samaistumisen harjoittelua yksi kerrallaan.
Rentouta: "Hengitä syvään", sano : "Kuvittele olevasi.." (valitse itse sopivia esim. kiusattu, pahoinpidelty, poika skeittilaudalla, potkittu, morsian sormusta valitsemassa, terroristi, vastasynnyttänyt äiti, ulkomaalainen, lapsisotilas, vasta valmistunut nuori, opettaja, kivitettävä nainen, pieni tyttö hyppää narua, hyväksikäytetty lapsi, isäksi tullut mies, terroristi, jonkun maan presidentti, vastasyntynyt, sotilas, puu, metsä, villieläin, liito-orava, perhonen, ötökkä, kivi, järvi, mikä tahansa mitä näkee tai voi kuvitella).
Tarkista jokaisen jälkeen: "Millaista se mahtaa olla, miltähän se mahtaa tuntua?" Pidä riittävän pitkiä taukoja.
Sano: "Hengitä syvään." (tauko) "Tee mielikuva ja katso itseäsi lapsuutesi tilanteessa (tauko), halaa tuota pientä ihmistä" "Sinulla on oikeus ja velvollisuus rakastaa itseäsi, jotta voit kunnolla elää."
Sano: "Kuvittele millaista on elämäsi 5 v. kuluttua?"
Sano: "Hengitä syvään." (tauko) "Toista itse tätä harjoitusta kotonasi niin monta kertaa, että samaistumis- ja empatiakykysi on elpynyt ja löydät erilaisia tunteita."
Sano: "Saat tämän paperin ja oman kokemuksesi pohjalta osaat opettaa samaistumisen taidon ja empatian kenelle tahansa eteenpäin".
Sano: "Venyttele itsesi hereille".
Kysy: "Miten onnistui?"
Toista harjoitukset uudestaan kunnes asianomainen osaa samaistua ja löytää tunteensa. Tunnetta voi vahvistaa syvään hengittämällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti