maanantai 22. maaliskuuta 2010

Axiomat

AXIOMAT
Geometriassa ja matematiikassa on axiomia. Ne ovat asioita joita ei voi todistaa eli itsestäänselvyyksiä.
Eucliidisen geometrian axioma on: pisteen kautta voidaan piirtää vain yksi annetun suoran suuntainen suora. Epäeuclidisessa geometriassa näitä suoria on useita.
Axiomeja ei voi todistaa.
Muussa elämässä on myös axiomeja kuten ilmaa pitää hengittää, vettä on hyvä juoda ja porkkanaa voi syödä.
Lääketieteessä vaaditaan aina tutkimustulos ja todiste hoidon toimivuudesta.
EU-komissio on laatimassa direktiiviä, että tutkimattomia menetelmiä ei saa käyttää ja ne ovat puoskarointia kuten esim homeopatia, energiahoidot jne.
Mikäli tällainen direktiivi syntyy seuraa siitä kehityksen pysähtyminen kun uutta ei voi kokeilla koska sitä ei ole tutkittu, eikä päästä tutkimaankaan kun ei saa kokeilla. Tästä esimerkkinä roomalainen lääkäri ruiskuttaa syöpäkudokseen menevään valtimoon soodaa sillä seurauksella, että syöpäkudos ei tykkää siitä. Vastaavanlainen menetelmä lipeästä on suomalaisten kansanparantajien käyttämä syövän koivuntuhkahoito.
Mitä väliä sillä on jos vaikeasti parannettavasta taudista 60 % paranee placebon vaikutuksesta. Hyvä kun paranevat. Lääketehtaat eivät tietenkään pidä tästä soodahoidosta. Ovatko lobbaamassa EU:ssa puoskarilakia?
Jos kansanparannuksessa tuhkahoito auttaa ja on toiminut vuosisatoja on se silloin myös axioma. Vai mitä?.
Selviä axiomeja on saunan, joogan, hieronna, rentoutumisen meditaation, musiikin,hyvää tekevä vaikutus

1 kommentti:

  1. Aksiooman merkitys ei ehkä ole siinä, että sitä pidetään itsestäänselvyytenä vaan että se on kiinnekohta, jonka avulla voidaan järjestää havaintoja joksikin käsitykseksi maailmasta. Samaan tapaan lämpömittarissa nollapiste ja 100 astetta auttavat jäsentämään havaintoja. On siis aksiooma, että Celsiuksen mukaan vesi jäätyy nollassa ja kiehuu sadassa. Blogissa on mainio rinnastus, kun aksioomiin yhdistetään EU:n määritelmät ja toimintaohjeet (direktiivit). Vallankäyttäjät ilmeisesti kaikkialla koettavat tehdä käskynsä ja niiden perusteet aksiomaattisiksi. Lähtökohtina ne sitä ovatkin. Kiinnostavaa kaiketi on se, että aksioomaa (lähtökohtana) ei voida koskaan todistaa oikeaksi eikä myöskään kiistää (Popperin kumoamattomien väitteiden teoria) sen paradigman sisällä, jossa aksiooma on hyväksytty. Esim. Euklideksen geometrian totuusarvot säilyvät niin kauan kuin pysytään kaksiulotteisen avaruuden paradigmassa. EU:n direktiivien, Venäjän ukaasien, firman ohjeiden jne jne pätevyys voidaan kyseenalaistaa ainoastaan havahtumalla katsomaan aksiomaattisia väitteitä kokonaan uudesta näkökulmasta. Tässä on mielestäni eräs blogisi sisältämä ajatuspommi.

    VastaaPoista