sunnuntai 11. syyskuuta 2011

Työpaikan pahoinvointi ja sen hoito

Rottien kielellä:
Tämän ihmisapinalajin geneettinen vallanhimo ajaa joka päivä joka paikassa jonkun voimaan pahoin.
Vallanhimon välineenä käytetään törkeästi lasten vanhanaikaisia kasvatuksen keinoja: kiristystä, uhkailua, rangaistusta, lahjontaa, hajoittamista, riitojen provosointia, eriarvoistamista.
On unohdettu kokonaan samaistuminen ja sen tuomat pehmeät, ystävälliset keinot.
Yhdellä ihmisellä saattaa olla useita esimiehiä, joiden antamia tehtäviä tämä 'B.Virtanen' ei millään ehdi toteuttaa. Yksi narsistiesimies riittää aiheuttamaan pahoinvoinnin
Moitteita tulee, stressi (=taistelupakoreaktio) kasvaa, kierrokset lisääntyvät, unettomuus pahenee, verenpaine nousee, verenpainelääkitys väsyttää, tuottavuus (=hyödyllisyys) laskee ja lopulta tulee yht'äkkinen paniikkitila, totaalinen unettomuus ja ymmärrys häviää, elämä on pelkkää psykoottista itkua. Sitä sanotaan Burnoutiksi (=burnis). Sitä ei Kela korvaa.
Mitä työpaikoilla on tehtävissä?
Esimiehet katsovat narsismissaan vallanhimon ja vallan käytön oikeutetuksi 'tuottavuuden palveluksessa'.
Narsistinen henkilö on hoidon ulkopuolella. Heitä ei voi parantaa. Heidän jälkensä työelämässä on kammottavia.
Täten tämän onnettoman työpaikan ihmiset joutuvat itse ratkaisemaan tilanteensa. Ehkä he voivat vaihtaa työpaikkaa. Jos he ovat liian kilttejä on burnis varma lopputulos.
Toimi näin:
I Kasvata itsetuntoasi kuuntelemalla 'Itsearvostuksen julistusta' ja 'Aivojen tukihoitoäänitteitä', 'Samaistumisen opetteluäänitettä', 'Perusrentoutuksia' (www.aanitteitaelamaan.fi) 3 kk:n ajan 2-3 x/pv. Omanarvon tuntosi nousee. Et ole enää pompoteltavissa.
II Lue ja toteuta http://muutoksenblogi.blogspot.com - blogissa julkaistu masennuksen itsehoito. Eli hoida aivojasi. Älä käytä yhtään liuottimia - alkoholia/olutta. Ne aiheuttavat masennusta. Katso myös lokakuussa 2010 kirjoitettu 'Työpaikkaristiriita'.
III Hanki kalenterikirja, johon merkitset kaikki tekemisesi.
IV Kun sinulle annetaan tehtäviä, vaikka edelliset ovat kesken, otat kalenterisi ja kysyt esimieheltäsi missä järjestyksessä toimit? Esimiehesi rakastaa vallankäyttöä ja voi tehdä päätökset puolestasi.
V Jos sinulla on useampia esimiehiä jotka antavat sinulle keskenään ajasta kilpailevia tehtäviä lähetä heidät neuvottelemaan keskenään missä järjestyksessä työt tehdään.
VI Käytä japailaista neuvottelutekniikkaa: Ole aina auliisti samaa mieltä ja seuraavassa lauseessa kysyt olisiko muita vaihtoehtoja? Silloin et joudu koskaan ristiriitaan.
VII Jos sinua neuvotaan loukkaavasti turhantakia asioissa jotka osaat sanot että osaat käydä itse pissallakin eli osaat hoitaa asian.
VII Printtaa tämä kirjoitus. Laita se ilmoitustaululle ja jaa se työkavereillesi.
VIII Tultuasi työstä kotiin rentouta jollain äänitteellä itsesi rennoksi, pois taistelupakoreaktiosta ja nauti olemassaolostasi.
Evertson

2 kommenttia:

 1. Mainion blogin jälkitunnelma on kirpeä. Syöverinaturalismia kaivataan: mene narsistisen esimiehesi selän taakse, silitä häntä hartioista ja sano, ettei hän ole paha vaan pahempi. Karnevalistinen nauru kantaa pitkälle: kun moni esimies antaa yhtä aikaa kilpailevia tehtäviä, sano heille, että tässä on kaivattukin ryhmäseksiä. Jos olet mielestäsi kaltoin kohdeltu ja sinua on loukattu, mantelitumakkeesi resurssit pakottavat hyökkäämään, pakenemaan tai puolustautumaan. Uhrin osaan liittyvä katkeransuloinen marttyyrius ei tätä helvettiä poista, mutta estää hyppäämästä ajoissa pois: kohtuulliseen liikuntaan, riittävään uneen ja terveelliseen ruokavalioon. Työyhteisöjen tarkoitus on se, mitä niissä tapahtuu. Siis: katkeroitetaan, mitätöidään, syyllistetään toisia, luodaan ratkaisemattomia ristiriitoja, hoidetaan vasemmalla kädellä varsinaista perustehtävää. Oikea käsi on varattu projekteille, joista ei jää historiaan edes märkää jälkeä.

  VastaaPoista
 2. Entisen esimiehen näkökulmasta kommenttia. Muutoskonsultin työstä kuuden vuoden johtajatyöhön asiantuntijaorganisaatioon toteuttamaan toiminnan ja talouden muutosprojekteja samaistumisen konseptilla sai minut tilaan, josta blogissakin kerrotaan:

  ”Moitteita tulee, stressi...kasvaa, kierrokset lisääntyvät, unettomuus pahenee, verenpaine nousee, verenpainelääkitys väsyttää, tuottavuus laskee ja lopulta tulee yht'äkkinen paniikkitila, totaalinen unettomuus...”

  Kun toimistooni tuli ihminen minua tapaamaan, huomasin pian, että vähintään 80 prosentissa tapaamisista tulijalla oli jotain valittamista, huomauttamista - joskus huutamista, haukkumista, myös itkemistä. Kuusi vuotta tätä jaksoin ja kalkkiviivoilla erosin tehtävästä. Kiire loppui ja puolison kanssa alkoivat aamukävelyt ja iltakävelyt kaupungin kaduilla ja meren rannalla. Noin vuosi meni ja henkiin jääneenä maailma aukesi aivan uudella tavalla.

  Ex toimitusjohtaja

  VastaaPoista