lauantai 2. marraskuuta 2013

SÄHKÖISEN RESEPTIN UHAT

1. Sähköisten reseptien liittymä maksaa 15 000/lääkärikeskus. Yksittäinen pieni yhden hengen vastaanotto ei kykene sitä kustantamaan ja potilaat joutuvat joko isoihin keskuksiin tai jonon jatkoksi julkiselle sektorille.

2. Monet potilaat eivät halua sähköistä reseptiä. Vanhoille ihmisille se on vaikea, he halluavat pitää/nähdä reseptin kädessään. Vanhoilla ei ole aina tietokonettakaa, jolla tarkistaisi lääkityksensä.

3. SUURIN VAARA ON HAKKERIT, jotka tavattoman helposti saavat kaikkien lääkäreiden tiedot yhdestä paikasta, yhdestä apteekista tai lääkekeskuksessta salasanoineen ja SV-koodeineen.  Rikolliset kirjoittelevat reseptejä kenen tahansa lääkärin nimissä.
Konsultoin tuttua nörttiä, joka sanoi, että jos poliisi luvan jälkeen saa hakkeroida tietokantoja niin rosvoille se on todella helppoa.
19.10.13 oli uutinen valtion Kansallisarkiston hakkeroinnista. Tietoturvallisuus on utopiaa näinä lovenien, snowdenien ja wikileaksien aikana.
Suomea vakoiltiin ja supo tutkii.
Muutaman vuoden kuluttua myydään senaatintorilla pameja päättäjien mukuloille.

4. Kun tietokanta kaatuu tai Microsoft menee nurin niin olemme liemessä. On utopiaa, että kaikki toimisi aina moitteettomasti.
Kiintolevyt pitää vaihtaa 3-5 vuoden välein. Kaikista resepeistä pit ää olla magneettinauha backup ja sitä on säilytettävä ainakin 10 v.

5. Nyt jo lääkäreiden työajasta kuluu 60 % byrokratian ja tietotekniikan kanssa taisteluun.
V 1970 lääkäreitä oli 7000 ja kova lääkäriipula. Nyt on 24000 ja kova lääkäripula. Kunnanlääkärinä v. 1965 oli 50 potilasta aamuisin odottamassa. 6. Sähköinen systeemi on kallis. Kovalevyt vanhenee kolmessa vuodessa ja on uusittava. Myyvä firma edellyttää vuosihuoltosopimusta 32 % kustannuksista. Eli laitteisto on uusittu 4x/10 v ja maksettu 4 kertaa. Data vaihdetaan levyltä toiselle.
Valtion kanssa tehtiin eräs sopimus: 30 milj- 2-3 v kesti. Uudet kovalevyt ei aina sovikkaan vanhoihin koneisiin. Uusille kovalevyille tulee myös uusi tukimaksu. Kulut kasvavat koko ajan.
Kun tietokonefirma myy tietokoneen sisältyy kauppaan ohjelmat, jotka laskutetaan toisen kerran vuosittaisella lisenssimaksulla.

Me veronmaksajat maksamme kaiken.
Pitäis perustaa Bittivapaat lääkärit ry huolehtimaan tietotekniikan järjellisyydestä..
Adressi on hyvä asia omantunnon rauhoittamiseksi. Sen lisäksi tarvitaan 1000 lääkäriä lähettämään sähköpostia päättäjille, jotka eivät ymmärrä asian vakavuutta ennenkuin kauppa käy Senaatintorilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti