sunnuntai 8. joulukuuta 2013

NYKYAJAN ARVOISTA

NEGATIIVISET PIILOARVOT ('akuankka'-arvot): Itsekkyys, ahneus, vallanhimo, mielihyvä hedonismi, kateus, viha, katkeruus. Näihin voi aina luottaa.

PIILOARVOJEN TOTEUTTAMISKEINOJA
(osaa näistä kuvitellaan usein oikeiksi arvoiksi): Tuottavuus, yhteistyö, hyödyttäminen, uhkailu, kiristys, syrjintä, hyökkäys, nollaaminen, vähättely, byrokratia, latistaminen, lahjonta, panettelu, kiusaaminen, kieroilu, epärehellisyys, juoruilu, halventaminen, imartelu, kehuminen, erilaiset hyväksikäytöt, narsistin keinot, valehtelu, väkivalta, irstailu, reiden kautta kiipeily jne. loputtomiin.

POSITIIVISET PIILOARVOT
, JOISTA EI SAA PUHUA paitsi munkit ja papit: Rakkaus, rakkaus-myötätunto, empatia, filantropia, tunteet, nöyryys,
uhrautuminen,

POSITIIVISTEN PIILOARVOJEN TOTEUTTAMISKENOJA:
Samaistuminen, ystävällisyys, lempeys, anteliaisuus, epäitsekkyys, auttavaisuus
Piiloarvoista puhujat luokitellaan usein 'hurahtaneiksi', kaheleiksi, harhaluuloisiksi ja omituisiksi.

HYVÄKSYTTÄVIÄ ARVOJEN PUHEENAIHEITA OVAT :
Terveys, hyvinvointi, kauneus, luonnonsuojelu, sosiaalisuus jne.

Millaiset arvot ovat ohjanneet ja ohjaavat nyky-yhteiskuntaa nykytilanteesta tulevaisuuteen?

Mitkä ovat ne konkreettiset toimenpiteet (filosofisten toiveiden sijaan), jotka johtavat positiivisten arvojen tulevaisuuteen?

9 kommenttia:

 1. Kari Pääskynen7. joulukuuta 2013 0.42

  Spinoza kirjoittaa lähes vastaavasti kielteisistä minä-tunteista ja myönteisistä sinä-tunteista. Sinun luokittelusi lienee tarkempi ja toimivampi. En usko yleistykseen, että rakkaudesta puhujia pidettäisiin omituisina. Kokemukseni puhuu toista myös. Missä näköalapaikassa (situaatiossa) on ihminen, jolle todellisuus valkenee yllä kuvatun laisena? Millaisessa maailmassa ymmärtää elävänsä ihminen, joka pitää mielihyvän tavoittelua ja toisten manipulointia oikeana, normaalina elämän käytäntönä?
  Yhteiskuntaa ohjannee epämääräinen oletus jatkuvasta edistyksestä, jonka avulla omat tarpeet ja intressit tyydytetään. Oletus ei antane tilaa toisille, jos toisten vastaavat tarpeet ja intressit uhkaavat omien toteutumista. Sen vuoksi etsitään meltoja tilapäisratkaisuja ja osittaisparannuksia. Niiden valinta tapahtuu hyväksyttävyyden, realistisuuden ja taloudellisuuden perusteella. Ylemmänasteiset arvot lienevät keskenään ristiriitaisia (esim vapaus ja hyödyllisyys),

  VastaaPoista
 2. Positiivisten arvojen tulevaisuus on todennäköinen, kun niistä johdetaan konkreetti kriteeri arkisessa tilanteessa tapahtuvalle valinnalle. Rakkauden käsky...käännä toinenkin poski! Useimmissa tapauksissa on kyse mutkikkaammista tilanteista, joissa osapuolilla on erilaiset intressit. Niinpä arvo Reiluus on purettavissa kysymällä, mikä vaihtoehto on tässä päätösongelmassa reilua itse kunkin osapuolen kannalta. Jos kaikki osapuolet ovat paikalla etsimässä kolmatta tietä, arvo voi toteutua käytännössä. Yhteiskunnassa tämä ei toimi

  VastaaPoista
 3. Itse uskon, että suurin poliittinen teko on oma elämäntapavalinta. Ajattelen, että elämme myönteisen muutoksen ajassa. Jotkut puhuvat jopa horisontaalisoivasta vallankumouksesta. Korkean koulutuksen vuoksi ihmiset ovat alkaneet tehdä uudenlaisia elääntapavalintoja, jossa he miettivät näiden mainitsemiesi myönteisten piiloarvojen toteuttamista omassa elämässään. Läpinäkyvyys teke esitä, että ennen piilossa olevat asiat tulevat yhä näkyvimmiksi. Sekä hyvät että pahat.

  VastaaPoista
 4. Evoluution aikana vahvin pääsi kaikissa eläinlajeissa jatkamaan sukuaan. Porot ja hirvet tappelevat suvun jatkamisoikeudestaan. Susien alfa-pariskunta saa jatkaa sukuaan. Hopeaselkäinen gorilla jatkaa sukuaan. Teerikukko taistelee naaraista.
  Tämä ilmiö on hyväksi havaittu evoluutiossa ja sen täytyy olla geeneihin sidottu ominaisuus.
  Ihmissten vallanhimo ja valloitushimo on siis peräisin eläinkunnasta ja geneettinen. Ihmisen kohdalla se harvoin liittyy suvun jatkamiseen. Jouitenkaan pitakin diktaattoreita kuitenkin historian kuluessa on ilmaantunut. Heillä saattaa olla kymmenia vaimoja ja satoja lapsia.
  Yleisesti vallan kahvassa tiukasti istuva ei kuitenkaan lisäänny normaalia enempää.
  EVERTSON

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Evertson osuu ihmisen motiivien ytimeen.
   Tosin, vaikka vallan kahvassa tiukasti istuvat eivät lisääntyisikään keskimääräistä enempää, oheistuotteena syntynyt vauraus lisää merkittävästi heidän jälkikasvunsa edellytyksiä menestyä ja jatkaa sukuaan.

   Poista
  2. Toinen näkökulma evoluutioon, joka siis on ihmisen luoma käsite ja tapa tarkastella elämää maapallolla, ja luontoon ylipäätään on vaikkapa yhteistyö. Miljoonat eliölajit ovat yhdessä luoneet verrattoman hienon kokonaisuuden, jossa elämän runsaus on hämmentävä ja elämän jatkuminen, monipuolisuus ja runsaus ovat ainakin lopputuloksena. Ettei vain kilpailun ja tappelun näkeminen eläinkunnan luonteenomaisena ominaisuutena ole viime kädessä poliittinen valinta, jolla ihminen sitten voi perustella omaa käyttäytymistään. Käyttäytymistään, joka on pahasti ristiriidassa elämän monipuolisuuden ja runsauden kanssa.

   Poista
 5. Armo on kaikkien johtamisinnovaatioiden äiti. Kuulin tällaisen lauseen Sarasvuon suusta ja rupesin miettimään asiaa. Ja näihän tämä oikeastaan onkin. Armoon kuuluu kutsu kaikille, että tulkaa mukaan. Siihen kuuluu se, että osallisuutta jaetaan, vaikka sitä ei pystyisi ansaitsemaan. Tästä hyvä esimerkki on Supercellin nuorten miljonäärien halu jakaa omaa vaurauttaan heikompiosaisille. Tämä kulttuuri on levinnyt koko heidän yritykseensä. Armoon kuuluu myös se, että kaikista rikkeistä ei tarvitse täysimääräisesti rangaista. Saa aloittaa alusta.

  Annetaan armon ja rakkauden vallata alaa aukuankkarvojen tilalle.

  VastaaPoista
 6. niin kauan kun raha on joillekin jumala ei piiloarvoista tule näkyviä, rakentavia, rakastavia arvoja. Synti elää meissä. kun luovumme synnistä, löydämme armon Jumalassa, arvot muuttuvat, raha, ahneus, itsekkyys ei meitä enää ohjaa. Mutta kaikihan me tämän tiedämme ettei meidän elinaikanamme tätä ihmettä tapahdu. tai kuka ties, ei voi tietää, tuleeko Hän jo huomenna.

  VastaaPoista
 7. Raha on vain välttämätön paha. Rakastan elämää, rakastan ihmisiä, rakastan lapsia, rakastan itseäni. Kiitos tästä blogista, se on pönkittänyt entisestään omia arvojani kohti sitä minne minun olisi pitänyt alunperinkin päätyä matkallani.

  VastaaPoista